Benodigde module: Boekhouding


Introductie

Hier vind je informatie over het invoeren van financiële mutaties, zoals de kas of bankafschriften.


Bankafschrift invoeren

Je gaat hiervoor naar Financieel -> Mutaties invoeren. Hier kies je allereerst het dagboek en vul je de correcte datum en boekstuknummer in.


Mutaties toevoegen

Via de knop ‘Mutaties’ in het rekening inboeken-scherm voer je de inhoud van de rekening in. Hier kies je de grootboekrekening (via […] krijgt je een lijst) en vul je het bedrag in. Indien het uitgaven zijn vul je hier een negatief bedrag in. Je kunt kiezen om het bedrag inclusief of exclusief BTW in te voeren, waardoor het programma het bedrag, indien nodig, terugrekent.

Ook kun je deze rekening als kosten op de auto boeken. Denk bijvoorbeeld aan spuitkosten op een voorraadauto. Een regel bewerken doe je door dubbel op deze regel te klikken of bovenin de knop ‘bewerken’ aan te klikken wanneer je op de juiste regel staat. Wanneer je de complete rekening klaar hebt klik je op [Verwerken] bovenin je scherm en zal de rekening toegevoegd worden aan je boekhouding.


Bankafschrift inlezen

Je kunt ook een bankafschrift inlezen vanaf de bank. Op de website van de bank kun je je rekeningafschrift exporteren naar een CAMT.053 bestand. Hoe dat kan lees je in de bijlage. Wanneer je vervolgens in AutomaaT GO op de 'Importeren'-knop drukt kun je dit bestand openen. 


De regels van het huidige afschrift worden nu automatisch ingelezen. Allereerst wordt gekeken of de bankomschrijving in de herkenningen voor komt. Als dat niet zo is dan probeert het programma de regels automatisch op te zoeken in de openstaande posten. Hierbij wordt gekeken of het bankrekeningnummer bij een relatie voor komt. Daarna wordt bij die relatie gekeken naar de openstaande posten. Regels die niet gematcht kunnen worden krijgen een kleurtje en dien je handmatig bij te werken.


Kleuren

De kleuren hebben de volgende betekenissen:

 Factuurnummer niet gevonden in omschrijving, gematched op bedrag
 Er is nog een bedrag over na selectie facturen
 Geen facturen/rekeningen gevonden op het banknummer
 Factuur/rekening gevonden op bedrag en nummer


Herkenningen aanmaken

Je kunt ook handmatig herkenningen aanmaken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het geld van de betaalautomaat automatisch naar 'Kruisposten pinbetalingen' geboekt wordt. Dit doe je onder de knop 'Herkenningen'.