Wanneer je een rekening van een leverancier hebt gekregen met buitenlandse BTW, dan kun je het beste eerst aan de leverancier vragen of hij ook een rekening kan sturen zonder BTW (en met je BTW-nummer). 

Indien hij dit niet wil dan kun je de BTW zelf terugvragen bij de belastingdienst. Deze btw kun je niet terugvragen via je btw-aangifte, maar alleen via de website van de Belastingdienst. Je moet de btw dan wel per land uitsplitsen. Stel je hebt in Duitsland getankt voor € 119,-. Dit is € 100,- exclusief btw en € 19,- btw (in Duitsland is het algemene btw-tarief 19%). Die € 19,- vraag je terug via de Belastingdienst.


Hieronder leggen we uit hoe je de rekening dan inboekt.


Boekhouding instellen

Je dient eerst te zorgen dat je een aparte grootboekrekening hebt voor de buitenlandse BTW. Als je het interne boekhoudpakket in GO gebruikt kun je deze aanmaken bij Financieel > Balans. Hier kies je voor Nieuw. Deze geef je bijvoorbeeld rekeningnummer 1660 met als omschrijving BTW Buitenland of BTW Duitsland als je dit per land wilt bijhouden. De 'soort' is een Balans-rekening.


Indien je een extern boekhoudpakket hebt dien je deze daarin aan te maken. Daarna kies je bij de Instellingen > Boekhouding > tabblad 'Externe boekhouding' voor Instellingen synchroniseren.


Rekening inboeken

Wanneer je de rekening inboekt kies je allereerst voor geen BTW. Dit vakje laat je dus leeg. Daarna vul je het exclusief-BTW bedrag in. Hierna voeg je nog een aparte regel toe met grootboek 1660 en met het BTW-bedrag.


Auto inboeken

Indien je een auto aan het inkopen bent, vink je de optie 'Kosten toevoegen' aan. Daarna kun je hetzelfde doen als hierboven.